Οι αγορές έχουν καταληφθεί από «πυρετό» μπροστά στον απρόβλεπτο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, που πυροδοτεί ανάφλεξη των τιμών των πρώτων υλών και κλυδωνισμούς
Η τιμή του νικελίου συνέχισε σήμερα την τρελή πορεία της: σημείωσε νέο ρεκόρ και έσπασε – για λίγη ώρα – το φράγμα των 100.000 δολαρίων ανά τόνο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ρωσία πολύ σύντομα να μην μπορεί να εξάγει την παραγωγή της.
Περί τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) η τιμή του νικελίου κατέγραφε άνοδο υψηλότερη του 70%, στα 82.195 δολάρια ανά τόνο. Έφθασε στο απόλυτο ιστορικό της υψηλό, στα 101.365 δολάρια ο τόνος, λίγη ώρα μετά τις 08:00. Είχε ήδη καταγράψει ρεκόρ την προηγουμένη.
Πρόκειται για άνοδο που έφτασε έως και 250% σε δύο ημέρες, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) να διακόψει τη διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου μετάλλου.
Η αναστολή ισχύει τουλάχιστον για το υπόλοιπο της σημερινής συνεδρίασης. Το LME ανακοίνωσε ότι θα υπολογίσει τις περιθώρια κέρδους «προς το παρόν» με βάση την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας, δηλαδή περίπου στα $48.000.
Ανακοίνωσε επίσης, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσαρμόσει ή να ακυρώσει τις συναλλαγές που έγιναν μεταξύ του κλεισίματος της Δευτέρας και της ώρας της αναστολής, όταν οι τιμές έφτασαν τα 101.365 δολάρια ανά τόνο.
Οι αγορές έχουν καταληφθεί από πυρετό μπροστά στον απρόβλεπτο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, που πυροδοτεί ανάφλεξη των τιμών των πρώτων υλών και κλυδωνισμούς.
Αν και όλα τα μέταλλα καταγράφουν άνοδο τιμών από την αρχή αυτής της εβδομάδας, το νικέλιο, που χρησιμοποιείται ιδίως για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τη Ρωσία να είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του, ανεβαίνει με αληθινά ιλιγγιώδη ρυθμό.
«Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενών προϊόντων νικελίου, όπως το εξευγενισμένο νικέλιο, που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», θυμίζει ο Μπενζαμέν Λουβέ, αναλυτής της OFI AM.
«Για την ώρα, οι κυριότερες (σ.σ. ρωσικές) εταιρείες που παράγουν μέταλλα έχουν γλιτώσει από τις κυρώσεις, όμως πολλές από τις εταιρείες αυτού του τομέα τις διευθύνουν ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στον Βλαντίμιρ Πούτιν», συνέχισε. «Ο αντίκτυπος» κυρώσεων σ’ αυτές «θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός, καθώς το 37% των ρωσικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ολλανδία και το 16% τη Γερμανία», συμπλήρωσε.